Çöp Toplayarak Zenginleşiyor! Duyduğunuzda Şaşıracaksınız!
Suruç'ta ikamet eden Cemile Şahin, atılan yünleri değerlendirip yorgan dikerek geçimini sağlıyor. Kurduğu atölye ile ilçenin ilk kadın girişimcisi olan Şahin, geri dönüşüme de önemli bir katkı sunuyor.

Suruç'ta yaşayan 51 yaşındaki ev hanımı Cemile Şahin, 2012 yılında küçük bir dikiş makinesi ile başlattığı serüvenle bugün kendi yorgan atölyesini kurmayı başardı. Öncelikle minder ve yastık yaparak evine katkıda bulunan Şahin, zamanla elyaf yorgan üretimine yöneldi. Ancak, çöplükte karşılaştığı eski yünler onun için yeni bir fırsat sundu. Sokaklardan topladığı yünleri hijyenik bir şekilde temizleyip, geleneksel yöntemlerle işleyerek modern makinelerde yorgan haline getirip satışa sunmaya başladı.

Eşiyle Birlikte İşlerine Destek Oluyor
Cemile Şahin’in işini büyütme yolundaki en büyük destekçisi, eşi Mehmet Şahin oldu. Esnaf olan Mehmet Şahin, eline çuvalı alarak çöplerden yün toplamakla kalmıyor, bu yünleri de atölyeye taşımakta yardımcı oluyor. Cemile Şahin, topladığı yünleri yıkadıktan sonra dezenfekte ederek, geleneksel yöntemlerle işliyor ve makineler yardımıyla yorgan dikiyor.

Atık Değil, Geçim Kaynağı Oluyor
Yünün değerli bir kaynak haline geldiğini fark eden ilçe sakinleri, artık bu yünleri çöpe atmak yerine Cemile Şahin’in atölyesine getirip satmaya başlamış durumda. Bu durum, hem atıkların azalmasına hem de ekonomik bir döngünün oluşmasına katkı sağlıyor. Suruç’un bu alandaki ilk kadın girişimcisi olan Şahin, gerçekleştirdiği geri dönüşüm ile ilçedeki kadınlara da ilham veriyor.

“Yün Yorgan Denemeyen Farkını Hisseder”
Geleneksel yün yorganların sağlık açısından daha faydalı olduğunu vurgulayan Şahin, “Elyaf yerine yün kullandığınızda, aradaki farkı gerçekten hissediyorsunuz. Annem ve büyükannem yorganları el yapımıydı, bu konuda da onlardan çok şey öğrendim. Yünle yapılan yorgan vücudu daha iyi sarıyor ve sağlıklı bir uyku sunuyor” açıklamasında bulundu.
Hedefi Profesyonelleşmek
Şahin’in hayali, işini daha profesyonel bir düzeye taşımak amacıyla büyük bir sanayi tipi makine edinmek ve atölyesini genişletmek. Devlet desteği ile bu hedefini gerçekleştirmek isteyen Şahin, kültürel mirası yaşatmayı ve kadınlara örnek olmayı amaçlıyor. “Teşvik olursa daha çok cesaretleniriz” diyen Şahin, geçmişin değerlerini geleceğe taşımak istediğini ifade ediyor.

“Kadınların Sayısı Artarsa Sesleri Daha Güçlü Olur”
Kadın girişimciliğinin önemine vurgu yapan Cemile Şahin, “Ben burada tekim ancak daha fazla kadın işin içine girerse, daha güçlü oluruz. O zaman özgüvenimiz artar ve daha büyük adımlar atabiliriz” diyerek bir çağrıda bulundu.
Suruç Esnaf Odası’ndan Destek Mesajı
Suruç Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmet Demir, Cemile Şahin’in çabalarını takdir ederek, “Kayıp meslekleri yeniden canlandırmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Cemile Hanım’ın çöpten topladığı yünlerle üretim yapması gerçekten takdire şayan bir durum. Biz de bu tür kadın girişimcilerin yanındayız” diyerek destek mesajı verdi.