Sıcak Hava Koşullarında Çalışanlar! 44 Derecede Günlük 650 TL Kazanan İşçiler
Hatay'da 44 dereceye ulaşan sıcaklıkta pamuk tarlasında mesaiye sabahın erken saatlerinde başlayan işçiler, günlük 650 TL yevmiye kazanıyor. Aşırı sıcaklar sebebiyle öğleye kadar çalışmak zorunda kalıyorlar.

Hatay bölgesinde etkili olan bunaltıcı sıcaklar, başta tarım işçileri olmak üzere birçok kişiyi zor durumda bırakmakta. Reyhanlı ilçesinde termometreler 44 dereceyi gösterecek şekilde bir sıcaklık hâkim. Pamuk tarlalarında çalışan işçiler, zor şartlar altında günlük 650 TL ücretle çalışıyorlar. Reyhanlı’nın Beşaslan Mahallesi’ndeki 150 dönümlük pamuk tarlasında görev yapan işçiler, sabahın erken saatlerinden itibaren tarlaya girerek yabani otlarla mücadele ediyor. Güneşin etkisi arttığı öğle saatlerine kadar çalışan bu tarım emekçileri, aşırı sıcaklardan ötürü günün ilk yarısıyla sınırlı kalmak zorunda kalıyorlar.

"TEMİZ YEVMİYE 650 TL, 75 TL’Sİ ÇAVUŞA GİDİYOR"
Pamuk tarlasında çalışan işlerin yürütümünü üstlenen çavuş Süleyman Dolgun, yevmiye konusundaki bilgileri şu şekilde paylaştı:
“Şu anda 150 dönüm alan üzerinde pamuk tarlasında yabani otlar üzerinde çalışıyoruz. Hava sıcaklığı 38 ile 40 derece arasında oynuyor. Ziraat Odası tarafından belirlenen günlük yevmiye 725 TL olarak duyurulmuş durumda. Ancak bu miktarın 75 TL’si çavuş payı olarak kesiliyor, işçin eline geçen net miktar ise 650 TL. Bazı söylentilere karşı, ne 800 TL ne de 1000 TL gibi rakamlar alıyoruz. Gerçek rakam bu şekilde.”

"44 DERECEDE ÇALIŞMAK ZOR, MESAİYİ YARI GÜNE DÜŞÜRÜYORUZ"
Günde 44 dereceye çıkan sıcaklığın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Dolgun, çalışma programlarını bu duruma göre düzenlediklerini dile getirdi:

“Sabah 04.00’te işçileri toplamaya başlıyoruz; 05.00 itibarıyla tarlada mesaiye başlıyoruz. Öğle vakitlerinde yemek molası vermeden 12.30’da işimizi sonlandırıyoruz. Sıcak havanın en yoğun olduğu saatlerde çalışmak imkânsız. Bu nedenle, bunaltıcı günlerde sadece yarım gün çalışıyoruz. İşçiler de bu aşırı sıcaklarda çalışmak istemiyor; çoğu ağaç işlerini tercih etse de, her zaman bunlar mümkün olmuyor.”

Pamuk üretim verimliliğinin yaşamaya devam etmesi için yabani otların titizlikle temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Dolgun, tüm bu zorluklara rağmen çalışmak zorunda olduklarının altını çizdi.